2013. márc. 12.

A nagyváradi Szent-László tér átalakitása

A tér látványterveit Emődi Tamás tervei alapján készitettem. Tervében a századeleji Nagyvárad térrendezését próbálja visszaadni. A városalapító lovagkirályról elnevezett főtér arculata a történelem során nagy változásokon ment át. A kommunista időkből ránkmaradt elkeritett füves területek napjainkra gazossá, szemetessé váltak, elveszik a teret a gyalogosoktól, mára már csak a kommunizmus mementói. A parkba illő füves területek felszámolásával könnyebben lehet majd közlekedni a téren, nem kell majd kerülgetni őket. Egy részük igy is megmarad, ahol pedig nem, ott a kövezet mintája jelöli majd egykori helyüket. Az elhanyagolt, elburjánzott fák helyére kisebbek, moderáltabbak kerülnek majd, és számszerint jóval több, ám ezek olyan méretűek lesznek hogy ne takarják el az épületeket, ugyanakkor árnyékot adjanak a padokon pihenőknek.

A  templomtoronyból nézve


Kilátás az egyik teraszról.

 Több tér lesz a gyalogosoknak

 A kövezet minőségi kockakőből és hozzáillő  kőlapokból áll majd. A lámpák az eredetiek mintájára készülnek majd.

Szökőkút a Sas palota előtt

 ...és mégegy szökőkút a Holdas templom előtt

 Újságosbódé

 A lovasszobor melletti eredeti kutak is rekonstruálva lesznek

 

Bémer tér

Az átrendezési terv egyidőben készült a Szent László tér átrendezési tervével. A Madách utca gyalogos térré alakul majd át és egy régi Siemens villamos is ki lesz állitva az eredeti útvonalának egy részletével. Mint ahogy a Szent László téren, itt is több tér lesz a gyalogosoknak. A szinház előtti tiszafák nagyrésze megmarad, csak néhány lesz kivágva amelyek már rossz állapotban vannak, vagy túlzottan takarják a szinházat. A ritkitásnak köszönhetően Szigligeti Ede szobra is jobban láthatóvá válik majd. 

A régi villamos kávézóként várja majd utasait

 

4 megjegyzés:

  1. Nekem egyáltalán nem teszik.Legalább olyan csúnya mint a mostani Főutca Crișul áruházig.A Bémer tér jó ahogy van. Lehet hogy kisebbségben maradok ....

    VálaszTörlés
  2. A foutcan rossz minosegu anyagot hasznaltak, es rosszul lett kivitelezve is, nem osszehasonlithato. Egy ter elrendezese nem esztetikai kerdes (nekem ez tetszik, nekem meg emez), hanem jol megalapozott oka kell legyen annak hogy mi miert ugy van ahogy. A mi esetunkben mindez a foter multjan, tortenelmen alapul.

    VálaszTörlés
  3. Biztosan igaza van.De a napokban adták át az új Szent László teret Nagyváradon.Finoman kifjezve olyan mint Vitéz Mihály szobra: giccs.Ha Emődi és a többi műépitész tervei alapján építették volna át, akkor mindenki jobban járt volna.Fejleszteni kell és szükséges,de nem mindegy hogyan. Köszönet a fotókért és a cikkért!

    VálaszTörlés
  4. A zöld terület csökkentése több okból is hátrányos. Praktikus szempontból: Egy ilyen téren a nyári hőségben, ami mostanában már tavasszal és ősszel is előfordul, kellemetlen tartózkodni. Más környezetvédelmi okokat is lehetne még említeni. Pszichológiailag sincs jó hatással az emberekre ez a kősivatag. Esztétikailag pedig egyhangú és unalmas. Ehhez nagyon hasonlóak a Magyarországi városok felújított terei. Mivel a kő nem változik, legfeljebb még szürkébb lesz az évek során, ezért is egyhangú. Ha viszont több a zöld felület és a fa, akkor a növények változásának köszönhetően a tér hangulata is változik. Ha már a látványa is élettelen és szürke, akkor a tapasztalata mennyire az!

    VálaszTörlés